langs Aris Leeuwarden

Algemeen vr 19 maart 2021

Yoast United versterkt koppositie elite B

Door: Toon Hendriks

Yoast United heeft gisteravond uitstekende zakengedaan tegen Aris Leeuwarden. Ondanks dat de wedstrijd tijdens de rust nog in evenwicht was, vertrok Yoast na een 73-100 overwinning met een goed gevoel uit het hoge Noorden. De Bemmelnaren zegevierden het derde en vierde kwart: de driepunter werd tegen het absurd hoge percentage van 69% raak geschoten en alle spelers kwamen uiteindelijk op het scoreformulier terecht.

Afgelopen zaterdag liet Yoast al zien het mislopen van de Elite A verwerkt te hebben met een overtuigende overwinning tegen The Hague Royals (95-60). Een zege tegen de Friezen was echter geen zekerheid vooraf. Aris is naarstig op zoek naar een overwinning na een reeks van verloren wedstrijden en tot overmaat van ramp kon ook de geblesseerde Jesse Markusse (enkel) niet meedoen. Een aderlating omdat Aris de 2.24 meter lange Griek Giannis Dimakopoulos in de gelederen heeft.

Andres Ibarguen

In het eerste kwart opent captain Matthew van Tongeren gelijk de score na een goed assist van Austin Luke (1 van zijn 5 dit kwart). Aris weet wel te antwoorden maar al snel blijkt dat de Gelderse formatie het vizier weer op scherp heeft. De Friezen weten aanvankelijk in de wedstrijd te blijven, maar als de voorsprong van Yoast uiteindelijk uitloopt tot 9 punten door een krachtige dunk van Andres Ibarguen, vraagt coach Ferried Naciri een time-out aan. Hierna mag dan ook de langste speler in de DBL, Giannis Dimakopoulos, aantreden. De boomlange Griek laat met een putback dunk - waarvoor hij nauwelijks hoeft te springen - meteen zien een probleem te zijn voor de kleine ploeg van Matthew Otten. Toch is het laatste woord voor Yoast, dat het kwart sterk eindigt met driepunters van Keime Helfrich en Kaleb Warner. 12-23

Waar de mannen uit Gelderland het eerste kwart fel begonnen, is de beurt nu aan de Leeuwarders. Yoast heeft zichtbaar moeite met de Griekse gigant, die met speels gemak aanvallende rebounds uit de lucht grijpt en vervolgens afdunkt. Al na 1,5 minuut vlucht Otten in een time-out. Een succesvolle: de Bemmelnaren komen hard uit de spelonderbreking en vallen gretig de basket aan, met enkele vrije worpen als gevolg. Het is vervolgens Dimakopoulos die er eigenhandig voor zorgt dat Aris weer in de wedstrijd komt. Niet alleen van dichtbij, maar ook van afstand is hij een plaag met drie rake driepunters in het kwart. Omdat Yoast geen antwoord heeft op de scoringsdrang, komt Aris zelfs op voorsprong. Dankzij een goede drive over de achterlijn van Jett Speelman krijgen de bezoekers de voorsprong weer terug. Het kwart blijft gelijk op gaan, maar Yoast weet de voorsprong vast te houden: 41-44.

Jett Speelman

Na de onderbreking neemt Yoast gelijk het heft in handen. Dankzij een aantal flitsende acties, waaronder een dunk van Van Tongeren, komt de stand al snel op 43-53 te staan. Ook een time-out van Aris kan de run van Bemmel niet doorbreken. De Gelderse equipe komt goed voor de dag en vergroot de voorsprong naar 15 punten. Als Warner even later de zoveelste bal van afstand door de ring gooit, moeten de Friezen voor de tweede keer in het kwart in een time-out vluchten. Maar wederom blijft Yoast de bovenliggende partij. Minutenlang lijkt het alsof er niet gemist kan worden. De scoringsdrift is minder, maar de Bemmelnaren weten mede dankzij een verre driepunter van Bob Berghuis uit te lopen naar 59-77.

Aan het begin van het slotstuk lijkt het met een snelle driepunter op dat er een eindsprint wordt ingezet door de Leeuwarders. Maar al snel weet Yoast de wedstrijd weer te controleren. Zo weten de Bemmelse basketballers met goed verdedigend spel drie turnovers achter elkaar te forceren. Het is vervolgens -wederom- de Griekse reus (23 punten in de wedstrijd) die namens Aris wat punten weet te scoren, maar spannend wordt het niet meer. Met nog vijf minuten op de klok mogen ook de

Gelderse talenten weer aantreden. Tegen de Royals resulteerde dat nog in een rommelige slotfase, maar tegen Aris laten de jonkies zien wat ze in hun mars hebben. Met goed teamspel wordt regelmatig de basket gevonden. Zo weet Winston Hoft zijn eerste score op professioneel niveau te noteren (een driepunter uit de hoek) en pikken ook Nour Yaacobi (lay-up) en Robin Simon (floater) hun puntjes mee. Zo eindigt de wedstrijd uiteindelijk in 73-100.

Vooral van afstand was Yoast gisteren op dreef: maar liefst 18 driepunters gingen door de ring, tegen een percentage van 69 procent. Alle spelers kwamen uiteindelijk op het scoreformulier terecht, waarvan zes in de dubbele cijfers eindigde. Uitblinkers waren Austin Luke (17 punten, 12 assists) en Jett Speelman (19 punten met geen enkel gemist schot).